Prova på bra restauranger på matfestival

Prova på bra restauranger på matfestival

Pop up restaurang är ett koncept som boomar runt om i Europa. Särskilt stort har fenomenet blivit i Berlin, men nu blir det allt vanligare i Sverige. Vad kännetecknar då en restaurang av det här slaget? Framför allt är det det temporära som är utslagsgivande för att pop up ska kunna användas. Restaurangen blir en händelse som äger rum en enda, eller några få, gånger. Platsen hyrs för ändamålet och det kan handla om ett stånd på en matfestival lika väl som ett konstgalleri, eller en ateljé.

Pop up restaurang i trend

Någonstans mellan gastronomi och konst befinner sig pop up restaurangen. Många experimentellt lagda kockar som vill prova på innovativ matlagning väljer att skapa en pop up restaurang. Pop up ger frihet att testa idéer för att ta reda på om de duger som de är eller måste vidareutvecklas. Istället för att ta det gigantiska steget att hyra lokaler och starta upp en komplett restaurang väljer man pop up och kan fritt välja att skapa mat på t.ex. en matfestival.

Det kan finnas en rad olika anledningar till att initiera en pop up restaurang. En kan vara att det är en viss slags mat man vill jobba med, och en annan att det är en viss geografisk omgivning man vill locka folk till. En tredje anledning kan vara att det är en viss slags lokal som det känns spännande att servera mat i. Pop up gör det möjligt att kombinera mat, konst och performance inom en och samma händelse – det är denna frihet som är så lockande för många kockar.

Hemlighetsfull restaurangverksamhet i ständig rörelse

Anmäl dig till en middag med hjälp av en tillhandahållen e-mailadress. Du vet ännu inte vilken slags mat som serveras, vem som lagar den, eller var du ska avnjuta den. Ryktet säger dock att denna pop up restaurang ska ha en enastående meny, en fantastisk kock och hända på en unik plats.

Så hemlighetsfullt kan det gå till när du anmäler dig till en pop up restaurang. Gästernas antal är i det här fallet begränsat och händelsen unik, så det är ofta inte realistiskt för arrangörerna att annonsera om en sådan här händelse i större format. Det lilla formatet är önskvärt för att öka på känslan av exklusivitet när du blir en av de utvalda gästerna. På matfestival är omständigheterna för en pop up annorlunda, då festivalens alla gäster är välkomna.

Pop up restaurang – här för att stanna?

Frågan i samband med den här trenden är om den kommer att förankras så pass att den följer med in i framtiden? Är det överhuvudtaget intressant att tänka sig att pop up restaurang blir ett etablerat koncept? Kanske är charmen med pop up restauranger att de än så länge förekommer i så pass liten upplaga att inte alla har tillgång till dem? Om pop up blir gängse norm riskerar fräschören och experimentlusten att gå förlorad, så gissningen är att den här modellen med tiden övergår i någon annan form av eventgastronomi och att pop up integreras som stående inslag i restauranglandskapet. Möjligen flyttas pop up helt och hållet ut i sammanhang där alla får tillgång till den spännande maten.