Sveriges kändiskockar

Sveriges kändiskockar

Kockens plats är, av naturliga skäl, i köket. De flesta kockar arbetar skyddade från insyn bakom flaxande svängdörrar och små, runda fönster. Restaurangbesökaren lär främst känna kocken via smakerna på tallriken, via rykten och snabba glimtar bakom kulisserna – men inte i egen hög person. Men de mest framstående kockarna bygger ändå sina karriärer i offentligheten. De utmärker sig som entreprenörer, krögare och gastronomiska ledare. De medverkar i tv-program och tävlar i prestigefyllda tävlingar som lockar hela världens matelit. Folket hyllar kändiskockar som rockstjärnor. Men det högsta beviset på stjärnstatus är ändå en stjärna i Guide Michelin. En sann mästerkock är en visionär. Han, eller hon för matlagningskonsten vidare genom nya innovationer och koncept.

Kändiskockar driver matlandet Sverige framåt

I Sverige finns flera exempel på kändiskockar som utvecklar gastronomin just nu. Björn Frantzen, känd för sin Michelin-restaurang Frantzén, har skapat projektet ”Exceptionell råvara” som strävar efter att lyfta fram svenska råvaror i världen. Mathias Dahlgren, vinnare av Bocuse d’Or 1997, satsar på vegetarisk fine dining. Genom restaurangkonceptet Rutabaga bygger han upp sin vision om framtidens kök; vegetariska rätter i världsklass. En annan betydande kock, Johan Bengtsson (volt), grundade 2010 Sveriges första ekologiska KRAV-certifierade stjärnkrog; Restaurang Volt.

Att välja mat som framställs på ett naturligt sätt är en växande trend och år efter år ökar försäljningen, tillgången och efterfrågan på ekologiska matvaror. Kändiskockar från restaurangvärlden har en stor del i att lyfta råvaror och skapa högklassiga exempel på maträtter som tidigare ansetts tråkiga eller blivit tagna för givna. Den nordiska floran har det senaste decenniet hamnat i strålkastarljuset på grund av det som kallas den nya, nordiska gastronomin. Heta växter just nu är; granskott, harsyra, tistel och ormbunke.

Vegetariskt och naturligt är framtidens mat

Den mest bestående mattrenden bland kändiskockar i norden är vegetarisk mat och naturliga tillredningssätt. Fermentering av grönsaker har efter 2000-talets bakterieskräck fått en helt ny status. Nu välkomnas råa och syrade råvaror i alla möjliga former. Förutom att våra vanliga grönsaker får ett lyft framöver kommer kockarna att använda sig allt mer av havets grönsaker.

Eftersom många kändiskockar anammar vegetariskt återstår frågan; vad händer med köttets ställning på tallriken? Då konsumenterna i dagsläget är så medvetna om problematiken kring köttlogistiken är en teori är att vi kommer att få se ett uppsving av fiskköket framöver. Det faller också väl ihop med trenderna kring alger och asiatisk mat. Våra ursvenska tekniker och smaker kommer att fortsätta blandas upp och inspireras från andra kulturer och det asiatiska köket kan lära oss om vegetarisk mat, syrning och fiskrätter.

Kändiskockar – inspiratörer och makthavare

Men hur mycket makt har kändiskockar över våra matvanor; och håller begreppet ”kändiskock” på att förändras? Vi vet att under 1970- och 80-talen har kocken en stark maktposition när det kommer till vad vi äter i Sverige. Massmedialt slår kocken igenom ordentligt i slutet av 1990-talet och genom 00-talets första decennium. Men i takt med att kunnandet ökar i matens olika områden blir kocken inte expert på allt längre och andra faktorer tar över. Vanliga amatörer blir kändisar genom sin medverkan i ett tv-program. I sociala medier och på bloggar har också nya matstjärnor fått stora mängder av fans. Dessa nya stjärnor är inte beroende av tv-program eller restauranger som forum för sina visioner och får snabbt inflytande.