Kocktävlingar

En stor nationell kocktävling har varit ett av huvudnumren i programmet både premiäråret 2006 såväl som Matfesten 2007.

Sveriges Köttkock 2007

Tomas Diederichsen, Ulfsunda Slott i Bromma blev Sveriges Köttkock 2007 med rätten Rökt fläskkotlettrad och rabarberbrässerad endive med friterad pepparrotspotatis, blomkålspuré, citron och sötsyrlig russinsky.

Tävlingsuppgiften var att göra en modern à la carterätt av kotlettrad med eller utan ben av svensk gris.

– Det svenska grisköttet är världsberömt för sin höga kvalitet, men används inte så frekvent på à la cartemenyerna. Intressant är att de tävlande kockarna var eniga över grisköttets utmärkta kvalitet, säger Ella Nilsson från Svensk Köttinformation.

Sveriges köttkock är en tävling för yrkesverksamma kockar. Den arrangeras vartannat år av Svensk Köttinformation i samarbete med Svenska Kockars Förening, för att lyfta fram det svenska köttet och svenska kockars kreativitet och yrkeskunskaper.

Juryns beslut var enhälligt med motiveringen: ”Varsamt handlag med huvudråvaran och spännande kombinationer i harmoni.

Övriga finalister var Daniel Sjöström och Tobias Millqvist som enligt juryn, höll hög klass på sina maträtter. Vinnaren fick, förutom äran, 15 000 kronor samt en mat-, vin- och upplevelseresa till Sydafrika med Vinhuset Darling & Cellar.

Finalen varade i två och en halv timme och kunde beskådas av ett stort pressuppbåd och besökare på Matfesten i Skellefteå. Mer info och recept på vinnarrätten finns på Svensk Köttinformation

Årets Viltkock 2006

 I årets Viltkock tävlade svenska yrkesverksamma kockar om att tillaga den bästa a la carte-rätten baserat på norrländskt vilt. Vinnare blev Mikael Svensson, Restaurang 28+ i Göteborg,. Av de fyra finalisterna lyckades han bäst med att tillreda en varmrätt baserad på renbog.

Juryns motivering var: Med utmärkt känsla för råvarans karaktär och en tilltalande presentation där garnityrerna spelade väl tillsammans, med genomgående höga smaker och med en härlig aladåb späckad med rentunga som extra knorr har Mikael Svensson blivit Årets Viltkock 2006.

Mikaels rätt (se bilden) var Halmrökt renbog med varm aladåb på rentunga och confit, kantareller, spetskål i två varianter, potatisrulle, tranbär samt kråkbärssky. Priset är skräddarsytt med fem dagars vistelse i Novara i Piemonte-regionen i norra Italien. Juryns hedersordförande var Werner Vögeli. Övriga jurymedlemmar var Ulrika Brydling från restaurang Marmite i Åre, Markus Aujalay, Årets Kock 2004, Christer Lingström, Edsbacka krog och Andreas Helgesson som till vardags återfinns på Restauranghögskolan i Umeå.

Juryn tyckte att det varit en final med mycket jämn och hög kvalitet. De tre övriga finalisterna var: Karl Eriksson, Andreas Nylén och Anders Wilhelmsson.